• Malí vekom, veľkí skutkami - Detský čin roka

          • Obuť si gumáky, vojsť do studenej vody a zbierať odpadky z dna potoka. Bŕ, komu by sa to chcelo?

            Žiaci našej školy sa na takúto úlohu dali a vyčistili aj breh.

            Náš príbeh bol zaradený do projektu Detský čin roka 2021 a zaujal aj redaktora rádia Regina západ Michala Hercega, ktorý prišiel urobiť rozhovor priamo do našej školy.

            Celý rozhovor si môžete vypočuť tu.

          • Hravá heraldika - exkurzia

          • 16. novembra 2022 sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili odbornej historickej prednášky s názvom Hravá heraldika, ktorá bola spojená s prehliadkou Sobášneho paláca v Bytči, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie renesančné pamiatky v strednej Európe.

            Jej cieľom bolo žiakov oboznámiť s heraldikou ako vednou disciplínou, so základnými heraldickými pravidlami, s popisom a členením erbov, s ich vznikom, s erbami významných šľachtických rodov a erbami okolitých miest a dedín.

            Žiaci počas celej prezentácie aktívne pracovali, preukázali znalosti, správne reagovali na otázky pani lektorky. Neskôr na základe vlastných skúseností a získaných informácii riešili zábavné úlohy. Žiaci si tiež mohli vytvoriť návrh svojho vlastného erbu, pri ktorom sa snažili dodržať základné heraldické pravidlá.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Bytči - Heraldika.

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu

          • Riaditeľka ZŠ v zmysle Metodického usmernenia MŠ SR č. 15/2005 R, Vnútorného pokynu na vykonávanie opatrení na predchádzanie epidémie chrípky v škole a na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici oznamuje rodičom, že z dôvodu zvýšeného počtu respiračných ochorení bude

            prerušený výchovno–vzdelávací proces 

            v 9. triede od 7.12. 2022 do 9.12. 2022 vrátane.

            Vyučovanie sa začne v pondelok 12.12. 2022.

          • Sponzorsky nás podporili...

          • V závode Adient Slovakia v Žiline sa už od roku 2006 kompletizujú celé sety predných a zadných automobilových sedadiel spolu s ďalšími interiérovými prvkami. Ročne sa v Žiline vyrobí vyše 130 tisíc sedačkových súprav, pričom hlavným zákazníkom je KIA Slovakia.

            Celkovo tristo zamestnancov tvorí dynamický tím vrámci ktorého si našli uplatnenie odborníci s technickým zameraním vo výrobe, údržbe a logistike ako aj financiách či ľudských zdrojoch.
            Adient Žilina je perspektívnym zamestnávateľom. Ponúka atraktívne benefity a odmeňovanie, možnosť profesionálneho rastu, potrebného vzdelávania, rozvoja odbornosti a zručnosti pre všetkých svojich zamestnancov.

            Adient Žilina taktiež podporuje aktivity svojich zamestnancov v ekológií a realizuje projekty na podporu udržateľného životného prostredia. Proaktívne prispieva k podpore sociálne aj zdravotne znevýhodnených skupín spoluobčanov, neziskových organizácií a charitatívnych združení a vedie svojich zamestnancov k dobrovoľníckej činnosti, ktorá posilňuje pocit zmysluplnosti práce celého tímu. Prostredníctvom internej iniciatívy Svetlo Adientu zamestnanci finančne a svojou prácou podporujú a zlepšujú podmienky znevýhodnených rodín v regióne, osôb s ťažkým zdravotným znevýhodnením, ich rodinných príslušníkov a osobných asistentov či zdravotnícke zariadenia a nemocnice.

            Ďakujeme firme Adient za sponzorský dar vo forme kancelárskych

            a hygienických potrieb pre našu školu.

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu

          • Riaditeľka ZŠ v zmysle Metodického usmernenia MŠ SR č. 15/2005 R, Vnútorného pokynu na vykonávanie opatrení na predchádzanie epidémie chrípky v škole a na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici oznamuje rodičom, že z dôvodu zvýšeného počtu respiračných ochorení bude

            prerušený výchovno–vzdelávací proces 

            v 1. a 4. triede od 29.11. 2022 do 2.12. 2022 vrátane.

            Vyučovanie sa začne v pondelok 5.12. 2022.

            Z uvedeného dôvodu bude prerušená aj prevádzka ŠKD - I. oddelenie (1. trieda).

          • Vianočná zbierka

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            od 28. 11. 2022 do 16. 12. 2022 sa uskutoční vianočná zbierka pre útulok Hafkáči.

            Môžete priniesť deky, uteráky, hračky, konzervy, granule a maškrty.

            Urobme spolu pekné Vianoce pre psíkov v útulku.

            Ďakujeme.

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA ŠKOLY

          • PROJEKT K MEDZINÁRODNÉMU DŇU ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC

             

            Medzinárodný mesiac školských knižníc (International School Library Month) vyhlásil v roku 2008 James Henri, prezident Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (International Association of School Librarianship), pri príležitosti 10. výročia Medzinárodného dňa školských knižníc (International School Library Day).

            V októbri 2022 sme sa zapojili do 13. ročníka česko-slovenského projektu:

            Záložka do knihy spája školy

            Cieľom česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy bolo nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci z našej ZŠ Dominika Tatarku v Plevníku-Drienovom vytvorili záložky do kníh, na ktoré napísali citáty z kníh a vymenili si ich so žiakmi z  pridelenej partnerskej školy ZŠ s MŠ České Kopisty, okres Litoměřice z Českej republiky. Výmenu záložiek sme využili k rozšíreniu vedomostí o Českej republike, prostredníctvom mailovej korešpondencie súborom českých videomáp : Záhradou Čech proti proudu Labe, Medzi kužely Českého Středohoří, Medzi sady a vinicemi k soutoku Ohře a Labe, Na dolním toku Ohře. Spolupráca s pani Radkou Makulovou a žiakmi zo ZŠ s MŠ České Kopisty bola rozšírená krásnym listom a záložkami s názvami kníh, ktoré nám poslali a prostredníctvom, ktorých sme spoznávali český jazyk a inšpirovali sa k prečítaniu českých kníh pre deti.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA ŠKOLY.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 24.10. 2022 sa na našej škole uskutočnil Medzinárodný deň školských knižníc (International School Library Day), ktorý prvýkrát vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (International Association of School Librarianship), v roku 1999. Odvtedy sa koná každý rok štvrtý októbrový pondelok.

            Témou Medzinárodného dňa školských knižníc bolo „Ako máme radi našu školskú knižnicu“. Cieľ podujatia spočíval  v zábavných formách práce s knihou a tým mal podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu, poznávaniu nového. Celým dňom nás sprevádzala rozprávková postava Pipi Dlhá Pančucha v podaní našej šikovnej žiačky 8. ročníka, Vanesky Kušnierovej.

            Pani knihovníčka Zuzana Kováčiková pri odomykaní školskej knižnice privítala prítomných hostí a vyzvala Pipi, aby vyslovila čarovnú formulku a slávnostne otvorila knižnicu. Po prestrihnutí stuhy sa žiaci potešili nielen novému priestoru, ale i mnohým novým titulom, ktoré si zapožičali. Tiež sa dozvedeli ako sa správať v knižnici i to kedy sú výpožičné hodiny v školskej knižnici. /V pondelok a vo štvrtok počas veľkej prestávky./

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň školských knižníc.

          • Vyhodnotenie účelového cvičenia v prírode

          • V piatok 7. 10. 2022 sa uskutočnilo Účelové cvičenie v prírode pre II. stupeň.  Žiaci boli rozdelení do skupín a na vytýčenej trase mali pripravené stanovištia, kde plnili úlohy.

            Žiaci si na trase otestovali svoje schopnosti a zručnosti pri

            • prekážkovej dráhe pomedzi kužele, ktorá bola sťažená tým, že všetci členovia skupinky sa museli držať za ruky,
            • streľbe na terč zo vzduchovkovej pušky,
            • zdravotnej výchove a poskytovaní prvej pomoci,
            • orientácii pomocou mapy a buzoly,
            • hode granátom na cieľ – vyznačenú plochu na zemi,
            • nasadzovaní plynových masiek a prejdenie úseku 10 m.

            Všetci žiaci úspešne prešli všetky stanovištia a usilovne plnili zadané úlohy,......

            1. Miesto – skupinka č.6 – Alex Húšťava, Daniel Majtán, Roman Haladej, Matej Baculík
            2. Miesto – skupinka č. 5 – Peter Urík, Michal Tomaník, Matúš Kretík, Marek Slaninka, Ľuboš Chovančík
            3. Miesto – skupinka č.8 – Peter Maďar, Jozef Michalík, Dominik Valach

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Účelové cvičenie v prírode.

          • Október - Mesiac úcty k starším

          • Mesiac október je venovaný úcte k starším. Na našej ZŠ sme si ho pripomenuli nielen reláciou, panelom s ďakovnými lístočkami pre starých rodičov,  darčekmi , ale aj besiedkou v 3. a 4. triede. Žiaci si pripravili krátky kultúrny program s pohostením. Po vystúpení viedli rozhovor so starými rodičmi o ich zážitkoch  zo školských rokov.

            „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho majú radi.“

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Október - Mesiac úcty k starším.

          • Exkurzia do Banskej Štiavnice

          • Dňa 14. októbra 2022 sa žiaci 6., 7., 8. a 9. ročníka zúčastnili poznávacej exkurzie do Banskej Štiavnice. Zastavili sme sa v Kremnických vrchoch, kde sa nachádza slovenský stred Európy. Tento dôležitý geografický bod je označený malým pamätníkom pri obrannom múre kostola. Pamätník má podobu veľkého oblého kameňa, ktorý tvarom pripomína nahor vztýčenú ragbyovú loptu.

            Ďalšou zastávkou našej exkurzie bola Štiavnická kalvária, ktorá patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie Európy. Je nevšedná počtom zastavení a príbehom, ktorý rozpráva. Stojí na kopci Ostrý vrch, vidieť ju zo všetkých strán a poskytuje celkový výhľad na štiavnickú kalderu (veľký kotol, ktorý vznikol prepadnutím stien sopky).

            Na záver sme navštívili Štôlňu Bartolomej. Na hlavy sme dostali prilby, do rúk baterky a s plášťami cez bundy sme nasledovali nášho sprievodcu po úzkych aj širších chodbách štôlne. Ako najstaršia a najrozsiahlejšia banícka expozícia na Slovensku ukazuje vývoj rudného baníctva v stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20. storočia.

            Exkurzia nám dala krásne zážitky aj nové vedomosti.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia do Banskej Štiavnice.

          • Svetový deň výživy

          • V pondelok 17.10. sme si pripomenuli Svetový deň výživy. Deti spoločne so svojimi pani učiteľkami prvú vyučovaciu hodinu pripravovali nátierky, vytvárali ovocné misy a zeleninové oblohy. Mali sme možnosť vidieť, že sú naši žiaci veľmi zruční. Výsledkom boli avokádové, vajíčkové, rybacie, oškvarkové a rôzne iné nátierky, krásne zdobené ovocné tácky... Najedli sme sa všetci zdravých potravín dosýta J.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň výživy.

          • Plavecký výcvik

          • Žiaci tretieho ročníka sa v dňoch 10.10. – 14.10.2022  zúčastnili plaveckého výcviku na krytej plavárni v Považskej Bystrici.

            Na výcviku sa zúčastnilo 13 žiakov - 4 dievčatá a 9 chlapcov.

            Výcvik sa každý deň začínal rozcvičkou na suchu. Potom deti cvičili vo vode  pod vedením trénerov. Ďalej sa učili správne dýchať vydychovaním do vody, dýchať pri plávaní, splývať a plávať rôzne plavecké štýly. Skákali a plávali v hlbokej vode a mali rôzne súťaže. Deti plávali na výdrž, na rýchlosť, prekonávali prekážky vo vode.

            Na záver každý žiak dostal „Mokré vysvedčenie“, kde mal napísaný počet metrov, ktoré preplával. Žiakom sa plavecký výcvik veľmi páčil.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik.

          • Dopravné ihrisko

          • Dňa 18.10. 2022 sa tretia a štvrtá trieda zúčastnili základného výcviku na dopravnom ihrisku v Považskej Bystrici. Činnosť bola zameraná na dopravnú výchovu. Žiaci boli postupne pripravovaní na samostatný pohyb v cestnej premávke. Riešili praktické dopravné situácie.  Dopravné značky, semafor na križovatke a dopravné prostriedky (bicykle, motokáry, kolobežky)  umožňovali realizáciu praktického výcviku detí.  Na dopravnom ihrisku si žiaci osvojovali základné návyky správania sa v cestnej premávke.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Dopravné ihrisko.

          • Tvorivo na dejepise

          • O tom, že dejepis nie je len o faktoch a dátumoch, ale aj o zážitkoch a praktickom využití nadobudnutých vedomostí sme sa presvedčili na netradičnej hodine dejepisu v 6. ročníku. Z prineseného materiálu sa žiaci pokúsili vyrobiť praveký nástroj alebo repliku pravekého obydlia. Vyskúšali si, že život pravekého človeka nebol jednoduchý a pri zhotovovaní jednotlivých predmetov potrebovali zručnosť, predstavivosť, trpezlivosť, výdrž i spoluprácu. Vlastnosti, ktoré potrebuje aj dnešný moderný človek.

            I takýmto nevšedným spôsobom sa v našej škole snažíme prepájať minulosť s prítomnosťou a teóriu s praxou. Odmenou pre všetkých neboli len dobré známky, ale i príjemný pocit z vlastnoručne vyrobeného predmetu😊

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivo na dejepise.

          • Detský čin roka

          • Milí rodičia, žiaci a priatelia školy.

            Naša škola sa pravidelne zapája do projektu Detský čin roka, ktorý už 22 rokov motivuje deti, aby robili dobré skutky. Tento rok naši žiaci na Deň zeme vyčistili miestny potok Drienovka. Napísali o tom krátky príbeh, ktorý poslali do tejto organizácie a boli nominovaní medzi 5 najúspešnejších uchádzačov o ocenenie v kategórii Pomoc prírode.

            Kliknutím na link nám pomôžete získať hlasy, aby naši žiaci boli ocenení. Hlasovať môžete v termíne od 5.10. do 30.11. 2022.

            Ďakujeme.