• Exkurzia do Považskej Bystrice 8. a 9. ročníka

          • Karpatský pastier – život a dielo Dominika Tatarku

            Postava drotára v literatúre

            V mesiaci marec Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici pripravilo výstavu s názvom Karpatský pastier/Život a dielo Dominika Tatarku. Výstava sa konala pri príležitosti 110. výročia narodenia spisovateľa a pre jej návštevníkov bol pripravený aj  zaujímavý interaktívny vzdelávací program venovaný životu a dielu spisovateľa. Žiaci 8. a 9. ročníka dňa 29.3. výstavu navštívili a vďaka programu doplnili svoje vedomosti o veľa nových zaujímavostí o Dominikovi Tatarkovi.

            Vzdelávanie ôsmakov a deviatakov ďalej pokračovalo vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici, kde sa zúčastnili výstavnej prezentácie približne 220 literárnych diel v slovenskej a českej literatúre v súvislosti s drotárstvom. Prednáška o drotárstve na Slovensku bola obohatená o zvukové ukážky týkajúce sa tohto remesla. Nakoniec si všetci v dielničke múzea vyskúšali prácu s drôtom a vyrobili si vlastný drotársky výrobok. Svoj malý výtvor si mohli zobrať domov ako milú spomienku na tento pekne prežitý deň so svojimi spolužiakmi. Zúčastnení žiaci boli pochválení za prejavené vedomosti, vzorné správanie a pekné prezentovanie Základnej školy Dominika Tatarku.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia do Považskej Bystrice 8. a 9. ročníka.

          • Marec - mesiac knihy

          • Dňa 23.3. žiaci druhého ročníka navštívili Považskú knižnicu. Pani knihovníčky ich previedli budovou knižnice a oboznámili ich s činnosťou jednotlivých oddelení. Na záver boli žiaci  slávnostne pasovaní za čitateľov. Deťom sa v knižnici páčilo, o čom svedčili ich zvedavé očká a chuť objavovať svet prostredníctvom kníh.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy.

          • Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej Pamätnej izby Dominika Tatarku

          • „Narodil som sa na Veľký piatok. To je veľký sviatok. Čiže, kto môže, kto celý rok nechodí do kostola, na Veľký piatok ide. Takže celý náš dom môj otec naložil na rebrinový voz a odviezol ho do kostola na obrady. Nechal doma svoju ženu, už veľmi ... vo vysokom stupni tehotenstva... No a v jednej chvíli sa stalo, že na moju mamu prišli prudké bolesti...“ 

            (Dominik Tatarka, Navrávačky)

             

            Za takýchto okolností sa narodil spisovateľ, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov literatúry 20. storočia a náš rodák Dominik Tatarka.

            Základná škola si ho 14. marca – pri príležitosti 110.  výročia narodenia - pripomenula slávnostným otvorením zrekonštruovanej pamätnej izby. Pozvanie prijali predstavitelia obce, obecného úradu, obecného zastupiteľstva, rady školy, Považského osvetového strediska, Považskej knižnice i ďalší vzácni hostia.

            Pamätná izba Dominika Tatarku bola zriadená v roku 1991 v priestoroch základnej školy. Od tohto roku k väčšej oprave nedošlo a viac ako 30 rokov sa podpísalo na jej vzhľade. 

            S rekonštrukciou sa začalo v januári 2023 a za necelé dva mesiace bol nainštalovaný kazetový strop, nové svietidlá a nápis na budove. Okrem toho sa kompletne vymaľovali priestory, v ktorých sa pamätná izba nachádza a položil sa nový koberec.

            Pásku slávnostne prestrihol starosta obce Miroslav Kremeň a poslanec obecného zastupiteľstva Anton Ďurkech.

            Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa na rekonštrukcii podieľali.

            Zrekonštruovaná pamätná izba bude priebežne modernizovaná a bude k dispozícii žiakom, študentom i širokej verejnosti.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej Pamätnej izby Dominika Tatarku.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Milí rodičia budúcich prvákov,

            zápis do 1. ročníka ZŠ pre školský rok 2023/2024 sa bude konať dňa 19. apríla 2023.

            Elektronickú prihlášku si môžete vypísať po kliknutí tu (považuje sa za žiadosť rodiča o prijatie dieťaťa do 1. ročníka).

            Vytlačenú a podpísanú prihlášku od oboch rodičov prineste so sebou na zápis.

            Zápisné:  10 €

            Zápis je povinný pre deti, ktoré dovŕšia do 31. augusta 2023 šesť rokov.

          • Dotácia na školské obedy "zadarmo"

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivostio poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu v tlačive (návratka),  ktoré žiadame doručiť školskej jedálni alebo triednym učiteľom, a to najneskôr v termíne do 21.4.2023.

            Bližšie informácie sa dozviete v prílohe alebo u vedúcej školskej jedálne na tel. čísle 0904 628 502.

          • O CENU DOMINIKA TATARKU 2023

          • propozície 20. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže

            Cieľ súťaže:

            Motivovať deti, mládež a dospelých k vzťahu k literatúre, umožniť verejnú prezentáciu a konfrontáciu ich tvorby.

             

            Vyhlasovateľ:

            Základná škola Dominika Tatarku, Plevník-Drienové

            Obec Plevník-Drienové

             

            Spoluusporiadatelia:

            Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici

            MO Matice slovenskej v Plevníku-Drienovom

            Považská knižnica v Považskej Bystrici

             

            Účastníci a podmienky súťaže:

            Súťaže sa môžu zúčastniť autori od 13 rokov veku, ktorí doposiaľ knižne nepublikovali.

            Súťaží sa v dvoch kategóriách:

            I. kategória žiaci 7. – 9. ročníka základných škôl, 3. – 5. ročníka osemročných gymnázií poézia, próza (žáner nerozhoduje)

            rozsah: max. 2 strany formátu A4, téma: voľná

            II. kategória študenti stredných škôl, 6. – 8. ročníka osemročných gymnázií a dospelí poézia, próza (novela, poviedka, fejtón)

            rozsah: max. 4 strany formátu A4, téma: voľná

            Súťažné práce označené menom, adresou, vekom, u žiakov a študentov i školou zasielajte v elektronickej forme na adresu skola@zsplevnik.sk a to najneskôr do 28. apríla 2023.

             

            Hodnotenie:

            Po uzávierke súťaže vyhodnotí autorské práce odborná porota menovaná riaditeľkou základnej školy a rozhodne o umiestnení najlepších súťažných prác na 1., 2., a 3. mieste v oboch kategóriách. Vyhlasovatelia súťaže udelia oceneným účastníkom súťaže diplomy, knihy a finančné odmeny v I. kategórii 10 €, 20 € , 30 €; v II. kategórii 20 €, 30 €, 40 €.

             

            Výsledky súťaže:

            Všetci prihlásení účastníci budú pozvaní na slávnostné vyhodnotenie súťaže, ktoré sa uskutoční dňa 26. mája 2023 v Plevníku-Drienovom. Keďže si tento rok pripomíname 110. výročie narodenie spisovateľa, vyhodnotenie súťaže bude spojené s výstavou a kultúrnym programom pripomínajúcim si život a dielo Dominika Tatarku.

             

          • Lyžiarsky výcvik

          • Lyžiarsky výcvik sa uskutočnil v dňoch 20. až 24. februára 2023 v lyžiarskom stredisku Jasenská dolina. Zúčastnili sa ho žiaci VIII. a IX. triedy. Ubytovaní boli v penzióne Brest odkiaľ mali zabezpečenú kyvadlovú dopravu na lyžiarsky svah.

            Žiaci boli v prvý deň rozdelení do dvoch základných skupín: začiatočníci a pokročilí. Začiatočníci v prvý deň získavali zručnosti v obúvaní, nosení a ovládaní lyží v lyžiarskej škôlke a učili sa oblúky v pluhu. Po získaní základných návykov sa naučili používať malý lyžiarsky vlek. Počas druhého dňa sa žiaci pod vedením lyžiarskeho inštruktora snažili zlyžovať mierny svah.  Vo štvrtom dni všetci žiaci prešli na väčší vlek, k oblúkom pridávali rôzne akrobatické prvky (drep, zdvíhanie jednej nohy, striedavé upažovanie rúk ) na zdokonalenie lyžiarskych zručností. Zároveň to bola príprava na záverečné preukázanie zvládnutia lyžovania a splnenie cieľa.

            Pokročilí lyžiari všetci ovládali jazdu oblúkom znožmo a vedeli zjazdiť terén carvingovými oblúkmi.

            Vyhodnotenie LV sa uskutočňovalo priebežne každý deň počas výcviku v skupinách, ale aj na poobedňajších nástupoch, formatívne  pri ukončení LV.

            Na záver lyžiarskeho výcviku všetci žiaci absolvovali meraný slalom. Ako najlepšieho žiaka zo skupiny lyžiarov vyhodnotili Jožka Michalíka. V skupine začiatočníkov bola najlepšou lyžiarkou Saška Ďurkechová.

            Sme radi, že nám počasie prialo, deti si utužili kolektív, spoločne strávili nezabudnuteľné chvíle a už teraz sa tešíme na tie ďalšie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky výcvik.